Moet u een overlijdensrisicoverzekering op uw hypotheek afsluiten? En tot welk bedrag?

Wanneer u een huis koopt, wordt bij het afsluiten van de hypotheek vaak gevraagd om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit is bij iedere hypotheekverstrekker weer verschillend. Is het verplicht en/of verstandig? En tot welk bedrag kunt u zich het best verzekeren?

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Misschien doet de vraag van uw hypotheekverstrekker of tussenpersoon anders vermoeden, maar sinds 1 januari 2018 is er bij een hypotheek met Nederlandse Hypotheek Garantie (NHG) geen overlijdensrisicoverzekering meer nodig. Dat geldt overigens alleen voor nieuwe hypotheken. Toch eisen sommige geldverstrekkers dit nog wel. Bijvoorbeeld voor het deel van de hypotheek dat uitkomt boven de 80% van de marktwaarde van de woning.

Is het verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten?

Ja, dat is het zeker. Los van het feit of u verplicht bent om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, is het altijd verstandig om te doen. Als notariskantoor zien we bij het passeren van de hypotheekakte vaak dat hypotheekadviseurs klanten hebben geadviseerd om slechts de helft van de hypotheekschuld te verzekeren. Meestal met het argument dat de langstlevende met zijn/haar inkomen makkelijk de hypotheeklasten kan dragen. Maar dan is er waarschijnlijk geen rekening gehouden met nog niet geboren kinderen of met oplopende kosten van kinderopvang voor de overblijvende partner.

Moet u het hele hypotheekbedrag verzekeren?

Een echtpaar vroeg tijdens een gesprek bij ons op kantoor in Breda het volgende:

“We hebben een huis gekocht voor 250.000 euro, Nu zegt onze tussenpersoon dat het verstandig is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor maar 150.000 euro. Is dat inderdaad slimmer? En waarom dan?”

Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden, omdat het altijd een maatwerkoplossing is. Iedere situatie is anders. In dit geval was het echtpaar nog vrij jong, een reden om ze te adviseren geen verzekering af te sluiten die hen verplicht bij overlijden de gehele hypotheekschuld af te lossen. Waarom niet? Wanneer een van hen jong komt te overlijden, dan loopt de partner tientallen jaren aan hypotheekrenteaftrek mis. Financieel is dat ongunstig.

Het bedrag bepalen waarvoor u het best een overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten

Om te voorkomen dat u bij jong overlijden uw renteaftrek kwijtraakt, is het verstandig uw overlijdensrisicoverzekering los te koppelen van de hypotheek. Bij overlijden van uw partner krijgt u dan het hele bedrag uitgekeerd en mag u zelf beslissen waaraan u het besteedt. U kunt het dus altijd nog gebruiken om uw hypotheek af te lossen, indien en wanneer u dat wilt. Het advies is dan ook: sluit alleen een aan de hypotheek gekoppelde overlijdensrisicoverzekering af voor het bedrag dat de hypotheekverstrekker eist. En sluit voor de overblijvende hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af die hier niet aan gekoppeld is.

Lees meer over de verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen die er zijn.

Wordt de premie voor de overlijdensrisicoverzekering dan niet veel duurder?

Dat valt erg mee. Maar als u echt wilt besparen op de premie, dan kunt u ervoor kiezen om een dalende verzekering af te sluiten. Dan wordt op het moment dat een van u te overlijden komt, uitgekeerd tot het hypotheekbedrag dat op dat moment nog openstaat. De premie is in dan wat lager. U kunt natuurlijk ook per 5 jaar een verzekering afsluiten, zodat u steeds opnieuw kunt bepalen wat voor u op dat moment het gunstigst is.

Wilt u meer weten? Lees ons artikel over overlijdensrisicoverzekeringen of maak een afspraak bij Van den Brekel Notariaat in Breda. Maak kennis met onze hypotheekspecialisten, ze adviseren u graag.