Waarom het afsluiten van een samenlevingscontract een goed idee is

U gaat samen met uw partner uw eerste woning kopen, dan heeft u drie mogelijkheden: trouwen, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract afsluiten. Wanneer u (nog) niet wilt trouwen en ook geen geregistreerd partnerschap wilt aangaan, is een samenlevingscontract afsluiten een goede optie. Wat dit inhoudt leggen we graag aan u uit.

Wat is een samenlevingsovereenkomst?

In een samenlevingsovereenkomst legt u samen met uw partner alles vast omtrent het inkomen, de kostenverdeling, bezittingen, het vermogen en pensioen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat op papier staat wat er moet gebeuren wanneer u uit elkaar gaat. Wat uw rechten en plichten zijn, maar ook de verdeling van het vermogen, de schulden en de inboedel.

Voordelen van een samenlevingscontract

Wanneer u gaat samenwonen en een samenlevingscontract aangaat, wordt u fiscaal partner van elkaar. Dat heeft verschillende voordelen. Zo mogen de inkomsten en het vermogen onderling verdeeld worden voor de belasting, wat financieel gunstig kan zijn. Ook is er een grote vrijstelling van erfbelasting bij overlijden van ruim € 660.000,- (cijfers 2020), heeft u recht op partnerpensioen en profiteert u vaak van secundaire arbeidsvoorwaarden bij de werkgever.  

Voor de meeste instanties (denk aan werkgevers en pensioenfondsen) is een notarieel samenlevingscontract een voorwaarde.  

 

Wat kan er worden vastgelegd in een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontact kun je het volgende vastleggen: 

  • De verdeling van de kosten van de huishouding; 
  • De verantwoordelijke voor het betalen van de huur of de hypotheekrente; 
  • De aanwijzing van elkaar als partnerpensioengerechtigde.  

Testament  

Een veel gestelde vraag is of het nodig is om naast een samenlevingscontract ook nog een testament op te stellen. Wanneer u (nog) geen kind(eren) hebt en geen van u beiden beschikt over persoonlijke bezittingen, dan is een samenlevingscontract voldoende. In een zogenaamd verblijvingsbeding kunt u namelijk vastleggen dat de gezamenlijke bezittingen bij overlijden naar de langstlevende gaan. Dit voorkomt dat de wettelijke erfgenamen (ouders en eventuele broers of zussen, wanneer er (nog) geen kinderen zijn) aanspraak gaan maken op jullie gezamenlijke bezittingen, bijvoorbeeld het huis.  

Wanneer er kinderen zijn of één van u heeft eigen vermogen, dan is het noodzakelijk om een testament te laten opstellen.

Contact 

Wilt u meer informatie over de voor- en nadelen van een samenlevingsovereenkomst en wat u daarvoor allemaal moet regelen? Neem dan contact met ons op.