U gaat trouwen, wat moet u dan vast laten leggen?

Als u gaat trouwen is dat natuurlijk omdat u graag samen de toekomst tegemoet gaat. Maar zoals u vast om u heen ziet of hoort, houdt een huwelijk helaas niet altijd stand. Het voelt misschien wat raar om de mooiste dag van uw leven vol enthousiasme te plannen, en u tegelijkertijd een scenario voor te stellen waarin er ooit een einde komt aan uw relatie. Dat snappen we natuurlijk bij Van den Brekel Notariaat. Toch is het belangrijk om hierover na te denken en uw wensen in dit scenario vast te leggen.

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht

Allereerst vertellen we u wat meer over het nieuwe huwelijksvermogensrecht, wat van toepassing is als u na 1 januari 2018 getrouwd bent of binnenkort gaat trouwen (of geregistreerd partnerschap aangaat). Vóór 2018 was het zo dat u automatisch in ‘gemeenschap van goederen’ trouwde. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden van u samen zijn. Dit wil zeggen: mits u geen huwelijkse voorwaarden hebt laten opstellen. In het nieuwe huwelijksvermogensrecht vallen alle erfenissen en schenkingen, zowel die van voor het huwelijk als die gedurende het huwelijk, buiten de gemeenschap van goederen.

Ook alle bezittingen en schulden die u voor het huwelijk had blijven van u privé. Valkuil daarbij is natuurlijk dat u na twintig jaar huwelijk niet meer precies weet wat u voor het huwelijk aan privébezittingen of privé schulden had. Advies is dan ook om vóór het huwelijk vast te laten te leggen welke privébezittingen en privéschulden er waren.

“Een veelgemaakte opmerking van stellen is dat u tegenwoordig automatisch trouwt onder ‘huwelijkse voorwaarden’. Echter, niets is minder waar! Zeker niet als er voor het huwelijk weinig of geen vermogen is. In feite trouwt u dan alsnog in (algehele) gemeenschap van goederen!”

En hoe zit het dan met alimentatie als u ooit zou gaan scheiden?

Er zijn grofweg twee vormen van alimentatie; partneralimentatie en kinderalimentatie Volgens de nieuwe alimentatieregels is de duur van de alimentatieplicht maximaal 5 jaar. Daar zijn een aantal uitzonderingen op, afhankelijk van een aantal factoren.

  • Indien u na 2020 bent getrouwd is het aantal jaren dat u bent getrouwd bepalend voor de periode dat u partneralimentatie moet betalen en wel de helft van de periode dat u getrouwd bent. Bent u bijvoorbeeld zes jaar getrouwd dan betaalt u (of krijgt u) maximaal drie jaar partneralimentatie.
  • Loopt u echter tegen uw AOW-gerechtigde leeftijd, dan is er een partneralimentatieplicht totdat de AOW-gerechtigde leeftijd is bereikt.
  • En als u voor 2020 bent getrouwd dan kan de duur van de partneralimentatie ook langer zijn dan vijf jaar.

Is partneralimentatie betalen verplicht?

Ja, als u getrouwd bent of geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan heeft de minder (financieel) draagkrachtige partner hier na een scheiding altijd recht op. Ook al laat u in de huwelijkse voorwaarden vastleggen dat u ervan afziet. U kunt namelijk niet voorzien hoe u er over 10 of 20 jaar (financieel) voor staat. Wel kunt u het in de akte laten opnemen en dit goed motiveren. Dit maakt de kans dat een rechter ermee instemt als u gaat scheiden (en er nog hetzelfde over denkt) groter. Stel dat u nu nog geen kinderen heeft, maar misschien wel in de toekomst, dan kunt u voorstellen om op te laten nemen dat zodra er kinderen komen, u slechts een aantal jaar partneralimentatie betaalt.

Wanneer u een samenlevingscontract bent aangegaan, dan geldt er geen partneralimentatieplicht. Uiteraard betaalt u wel kinderalimentatie als u samen kinderen heeft.

Gaat u trouwen en wilt u persoonlijk advies?

Er is vaak niet één pasklaar advies voor (aanstaande) echtparen. Uw relatie, situatie en financiële mogelijkheden zijn ten slotte uniek. Daarom nodigen we u graag uit voor een adviesgesprek bij Van den Brekel Notariaat in Breda.

Neem gerust contact op, we staan u graag op een persoonlijke manier te woord.