Huis en hypotheek

Akten die een trotse huiseigenaar van u maken!

Een nieuwe woning gekocht. Leuk! Voordat u met klussen en inrichten start, moet u eerst nog officieel huiseigenaar worden door 2 akten te tekenen: de leveringsakte die u daadwerkelijk eigenaar maakt, en de hypotheekakte met de afspraken tussen u en uw hypotheekverstrekker. Wij begeleiden u hierbij: van de aankoop tot de huissleutel.

Voorlopige koopakte

De koopakte bevat afspraken over o.a. de koopprijs en opleverdatum. Uw makelaar stuurt ons een getekend exemplaar dat wij tot in detail controleren. Heeft u geen makelaar? Dan stellen wij graag de koopakte voor u op. U heeft na ondertekening 3 werkdagen bedenktijd waarin u zich zonder reden mag terugtrekken. De akte is daarna alleen te ontbinden als de bouwkundige keuring tegenvalt of als u geen passende hypotheek krijgt.

Akte van levering

Met het ondertekenen van de koopakte bent u nog geen eigenaar. Om u eigenaar te maken, stellen we een akte van levering op. Inclusief de afspraken uit de koopakte en eventuele aanvullingen. Op de datum zoals genoemd in de koopakte, ondertekenen u en de verkoper de leveringsakte, voldoet u de koopprijs en zetten we het huis officieel op uw naam. U ontvangt de sleutels van uw woning; wij schrijven de akte bij het Kadaster in. De woning is nu officieel van u.

Hypotheekakte

Heeft u een hypotheek nodig voor het kopen van de woning? Wij stellen de hypotheekakte op, op basis van informatie van uw hypotheekverstrekker. Hierin staan o.a. de hoogte van de lening, hypotheekrente, aflossingsmethode en verplichte verzekeringen. We nemen de akte na de overdracht met u door waarna u, de notaris en hypotheekverstrekker deze akte ondertekenen. Dit gebeurt vaak tegelijk met de leveringsakte. Na inschrijving van de akte in het Kadaster is de overdracht juridisch rond.

Akte van verdeling

Voor het verdelen van gemeenschappelijk onroerend goed is een notariële akte van verdeling verplicht. Gaat u uit elkaar en wil een van u het huis houden, dan beschrijven we wie de woning toebedeeld krijgt. Indien nodig, vestigen we een nieuwe hypotheek. Wilt u beiden van het huis af? Of zijn de hypotheeklasten alleen niet te dragen? Dan moet u de woning te koop zetten.

Advies van uw notaris 

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht als je een huis koopt?

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een hypotheek?

Waar moet ik op letten bij het tekenen van de koopovereenkomst?

Meer weten:

Vraag een offerte aan

Beantwoord onze vragen en u ontvangt uw offerte binnen één werkdag.

Digizeker:

Uw digitale privékluis

Orden en bewaar uw belangrijke toegangscodes en documenten in uw digitale kluis. Veilig, handig en 24/7 bereikbaar!

Remy Jansen | Van den Brekel Notariaat

Specialist onroerend goed: Remy Jansen

Een huis kopen? Ik adviseer u en regel alle verplichte, notariële akten.

Bel mij gerust op 076 - 523 27 00 of stuur mij persoonlijk een mail.

Waar op letten bij afsluiten hypotheek

Waar moet u op letten bij het afsluiten van een hypotheek?

Bent u van plan een huis te kopen? Dan bent u misschien al bij een tussenpersoon geweest en heeft u wellicht zelfs al een paar voorstellen van banken gehad voor een hypotheek. Er komt dan veel informatie op u af. Waar moet u nu allemaal op letten bij het afsluiten van een hypotheek? We vertellen u er graag meer over.

Lees verDer Lees het volledige artikel