Voor welke rechtsvorm kiest u bij het starten van een onderneming?
Steeds meer mensen beginnen hun eigen onderneming, als zzp’er bijvoorbeeld. U kunt dan kiezen voor verschillende rechtsvormen voor uw onderneming. Bijvoorbeeld een eenmanszaak of BV. Weet u niet goed voor welke ondernemingsvorm u het best kunt kiezen voor uw onderneming? Lees dan rustig verder.
Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, dan beantwoordt onze specialist ondernemingsrecht Remy Jansen deze graag.
Wanneer kunt u als startend ondernemer het best voor een eenmanszaak kiezen?
De verschillen tussen een BV en een eenmanszaak zijn op fiscaal gebied aanzienlijk. Een eenmanszaak biedt vooral in de eerste jaren van uw ondernemerschap meer fiscale voordelen. Zo heeft u recht op startersaftrek, zelfstandigenaftrek en investeerdersaftrek. Zeker wanneer uw winst nog relatief laag is, is een eenmanszaak vaak de beste keus.
Wanneer kiest u dan voor een BV als rechtsvorm?
Als u al een tijdje op weg bent als ondernemer en u meer winst maakt, dan kan het interessant worden om een BV te starten. Hierbij moet u denken aan een winst van zeker 150.000 euro. Vanaf dit bedrag wordt het fiscaal aantrekkelijk om een BV op te richten. De keus voor een BV kan ook worden gemaakt door de aard van uw werkzaamheden of de complexiteit van uw bedrijf. Een ander aspect van een BV is dat u te maken kunt hebben met een directie en eventuele aandeelhouders. U deelt dan het zeggenschap in dat geval. Bij een eenmanszaak is dat niet mogelijk, dan blijft u zelf volledig aan het roer van de onderneming staan. Een BV oprichten kan tegenwoordig al voor slechts één eurocent. In het verleden diende u €18.000,- in de onderneming te storten.
En hoe zit het met de aansprakelijkheid bij beide rechtsvormen?
Wanneer u kiest voor een eenmanszaak bent u zelf volledig aansprakelijk, dat wil zeggen: ook persoonlijk. Kunt u onvoldoende putten uit het vermogen van uw onderneming, dan dient uw privévermogen aangesproken te worden. Heeft u een BV, dan is dit niet het geval. Alleen als er sprake is van wanbeleid kunnen privépersonen aansprakelijk worden gesteld. Vanuit dit oogpunt is een BV dus veel aantrekkelijker.
Wat moet u doen om de rechtsvorm van uw bedrijf te wijzigen?
In tegenstelling tot het inschrijven van uw eenmanszaak, waarvoor een bezoekje aan de KvK voldoende was, is het voor een BV noodzakelijk om bij een notaris langs te gaan. Bij Van den Brekel Notariaat helpen we u graag. We stellen de akte van oprichting en statuten op en na ondertekening en inschrijving bij de Kamer van Koophandel is uw BV een feit!
Contact
Wilt u meer informatie over de voor- en nadelen van een eenmanszaak en een BV? En welke stappen u moet doorlopen om uw ondernemingsvorm te wijzigen? Neem dan contact met ons op.