Trouwen en samenleven

Voor welke juridische samenlevingsvorm kiest u?

Samenwonen, een geregistreerd partnerschap of een huwelijk gaat jarenlang goed. Totdat u alleen achterblijft, omdat uw geliefde overlijdt of een van u de relatie verbreekt. Dat is het moment waarop vaak problemen ontstaan over de erfenis of verdeling van bezit. Door nu uw emoties even uit te schakelen, voorkomt u later een dubbel zo zwaar verlies.

Samenlevingsovereenkomst

Met een samenlevingsovereenkomst staat u sterker dan zónder. Gaat u uit elkaar, dan geeft deze duidelijkheid over o.a. de verdeling van gemeenschappelijke bezittingen en schulden, en over wiens recht het is in de woning te blijven. Overlijdt een van u? Dan heeft de langstlevende (fiscaal) partner recht op een partnerpensioen en hogere belastingvrijstelling. Wilt u de ander goed verzorgd achterlaten? Stelt u naast een samenlevingsovereenkomst dan zeker ook een testament op.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Vanaf 1 januari 2018 trouwt u niet meer automatisch in gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Alle persoonlijke bezittingen en schulden die u voor het huwelijk heeft, blijven ook na het huwelijk van u.

Alle gezamenlijke bezittingen en schulden die u voor het huwelijk heeft en die na het huwelijk ontstaan, komen in de gemeenschap van goederen. Wilt u uw relatie alleen juridisch regelen via een geregistreerd partnerschap? De beperkte gemeenschap van goederen geldt ook voor geregistreerde partners.

Huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden

Met huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden houdt u uw bezittingen, inkomens en schulden gescheiden. Of regelt u juist dat alles gezamenlijk wordt. De inhoud van de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden hangt af van uw situatie. Wij helpen u de juiste keuzes te maken over o.a. bezittingen en schulden, fiscaal partnerschap, pensioen, nalatenschap en afspraken bij scheiding. Goed opgestelde voorwaarden besparen u later veel geld en ellende.

Advies van uw notaris 

Waarom hebben wij een samenlevingscontract nodig?

Trouwen & Alimentatie

Verschil tussen trouwen, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract?

Mediation nodig

bij echtscheiding?

Verwacht u conflicten bij de af-wikkeling van uw echtscheiding?

Kies voor onpartijdige bemiddeling. Bel 076 - 523 27 00 of stuur ons een e-mail. 

Digizeker:

Uw digitale privékluis

Orden en bewaar uw belangrijke toegangscodes en documenten in uw digitale kluis. Veilig, handig en 24/7 bereikbaar!

Joep van den Brekel | Van den Brekel Notariaat

Contact familierecht:

Joep van den Brekel

Welke samenlevingsvorm past bij u? Wat is belangrijk om vast te leggen?

Bel gerust 076 - 523 27 00
of stuur me een e-mail.

samenlevingscontract afsluiten

Waarom het afsluiten van een samenlevingscontract een goed idee is

U gaat samen met uw partner uw eerste woning kopen, dan heeft u drie mogelijkheden: trouwen, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract afsluiten. Wanneer u (nog) niet wilt trouwen en ook geen geregistreerd partnerschap wilt aangaan, is een samenlevingscontract afsluiten een goede optie. Wat dit inhoudt leggen we graag aan u uit.

(meer…) Lees het volledige artikel