Trouwen en samenleven

Voor welke juridische samenlevingsvorm kiest u?

Samenwonen, een geregistreerd partnerschap of een huwelijk gaat jarenlang goed. Totdat u alleen achterblijft, omdat uw geliefde overlijdt of een van u de relatie verbreekt. Dat is het moment waarop vaak problemen ontstaan over de erfenis of verdeling van bezit. Door nu uw emoties even uit te schakelen, voorkomt u later een dubbel zo zwaar verlies.

Samenlevingsovereenkomst

Met een samenlevingsovereenkomst staat u sterker dan zónder. Gaat u uit elkaar, dan geeft deze duidelijkheid over o.a. de verdeling van gemeenschappelijke bezittingen en schulden, en over wiens recht het is in de woning te blijven. Overlijdt een van u? Dan heeft de langstlevende (fiscaal) partner recht op een partnerpensioen en hogere belastingvrijstelling. Wilt u de ander goed verzorgd achterlaten? Stelt u naast een samenlevingsovereenkomst dan zeker ook een testament op.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Vanaf 1 januari 2018 trouwt u niet meer automatisch in gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Alle persoonlijke bezittingen en schulden die u voor het huwelijk heeft, blijven ook na het huwelijk van u.

Alle gezamenlijke bezittingen en schulden die u voor het huwelijk heeft en die na het huwelijk ontstaan, komen in de gemeenschap van goederen. Wilt u uw relatie alleen juridisch regelen via een geregistreerd partnerschap? De beperkte gemeenschap van goederen geldt ook voor geregistreerde partners.

Huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden

Met huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden houdt u uw bezittingen, inkomens en schulden gescheiden. Of regelt u juist dat alles gezamenlijk wordt. De inhoud van de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden hangt af van uw situatie. Wij helpen u de juiste keuzes te maken over o.a. bezittingen en schulden, fiscaal partnerschap, pensioen, nalatenschap en afspraken bij scheiding. Goed opgestelde voorwaarden besparen u later veel geld en ellende.

Advies van uw notaris 

Waarom hebben wij een samenlevingscontract nodig?

Trouwen & Alimentatie

Verschil tussen trouwen, geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract?

Mediation nodig bij echtscheiding?

Verwacht u conflicten bij de af-wikkeling van uw echtscheiding?

Kies voor onpartijdige bemiddeling. Bel 076 - 523 27 00 of stuur ons een e-mail. 

Alles veilig geregeld in uw digitale privékluis

Orden en bewaar uw belangrijke toegangscodes en documenten in uw digitale kluis. Veilig, handig en 24/7 bereikbaar!

Joep van den Brekel | Van den Brekel Notariaat

Contact familierecht:

Joep van den Brekel

Welke samenlevingsvorm past bij u? Wat is belangrijk om vast te leggen?

Bel gerust 076 - 523 27 00
of stuur me een e-mail.

huwelijksvermogensrecht

U gaat trouwen, wat moet u dan vast laten leggen?

Als u gaat trouwen is dat natuurlijk omdat u graag samen de toekomst tegemoet gaat. Maar zoals u vast om u heen ziet of hoort, houdt een huwelijk helaas niet altijd stand. Het voelt misschien wat raar om de mooiste dag van uw leven vol enthousiasme te plannen, en u tegelijkertijd een scenario voor te stellen waarin er ooit een einde komt aan uw relatie. Dat snappen we natuurlijk bij Van den Brekel Notariaat. Toch is het belangrijk om hierover na te denken en uw wensen in dit scenario vast te leggen.

(meer…) Lees het volledige artikel