Waar moet u op letten bij het afsluiten van een hypotheek?

Bent u van plan een huis te kopen? Dan bent u misschien al bij een tussenpersoon geweest en heeft u wellicht zelfs al een paar voorstellen van banken gehad voor een hypotheek. Er komt dan veel informatie op u af. Waar moet u nu allemaal op letten bij het afsluiten van een hypotheek? We vertellen u er graag meer over.

De rentevastperiode

Banken zetten hun rente voor een aantal jaar vast bij het afsluiten van een hypotheek. Dat betekent dus dat u voor een bepaalde periode altijd hetzelfde rentepercentage betaalt. Standaard wordt vaak 10 tot 12 jaar rentevastperiode aangeboden, maar u kunt ook kiezen voor een langere periode. Op dit moment is de hypotheekrente historisch laag. Zo laag dat de kans dat deze rente in de toekomst hoger wordt, groter is dan dat hij verder zal dalen. In deze tijd kan het dus verstandig zijn om te kiezen voor een rentevastperiode van 20 tot zelfs 30 jaar.

Uw hypotheek boetevrij aflossen

Sommige mensen willen hun hypotheek vervroegd aflossen. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat het opgebouwde vermogen op uw bankrekening in een hoog belastingtarief valt. Het kan dan slim zijn om een bepaald bedrag in uw woning vast te zetten. Maar, u betaalt bij de bank dan meestal ook een boete voor vervroegd aflossen. Ook in deze context is het weer gunstig om met de huidige lage rente voor een langere rentevastperiode te kiezen. Is de marktrente in de toekomst namelijk hoger dan uw hypotheekrente, dan mag u boetevrij aflossen.

Als u hier vragen over heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Hypothecaire inschrijving, wat is dat?

Wanneer u een bedrag leent van de bank, dan wil deze natuurlijk de zekerheid dat u dit zal terugbetalen. Om die zekerheid te waarborgen, verkrijgt de bank een ‘recht van hypotheek’ op uw woning. Dat betekent dat de woning als onderpand dient, voor het geval u uw (financiële) verplichtingen niet kunt nakomen. Wat u kunt doen is op het ‘recht van hypotheek’ een hogere inschrijving nemen. Dat betekent dat dit bedrag dus hoger is dan de daadwerkelijke lening. Waarom zou u dat doen? Wanneer u van plan bent in de toekomst meer bij te lenen, om bijvoorbeeld een verbouwing te bekostigen, dan kan dat gewoon onder de paraplu van de eerste hypotheek. U hoeft geen tweede hypotheek te nemen en hoeft dus ook niet opnieuw naar de bank en notaris. Daarmee bespaart u behoorlijke kosten.

Ouders die een schenking willen doen voor uw woning

Uw ouders willen u financieel helpen bij het kopen van een huis. Dat kan. Normaliter mag er een eenmalige schenking van € 26.457,- worden gedaan (extra verhoging mogelijk tot € 55.114,- mits gebruikt voor studie) indien u als kind tussen de 18 en 40 jaar oud bent.

Gaat u een huis kopen, verbouwen of uw eigenwoningschuld aflossen? Dan mogen uw ouders tot wel € 103.643,- belastingvrij schenken. Ditzelfde geldt overigens ook wanneer deze schenking door een derde (niet familie) wordt gedaan. U dient van de hogere schenking wel aangifte te doen bij de belasting, ook wanneer er in plaats van een geldbedrag, een woning wordt geschonken.

Ziet u door de bomen het bos niet?

Bij het kopen van een huis komt van alles kijken. Logisch als u even niet weet wat voor nu en op langere termijn de juiste beslissing is. Bij Van den Brekel Notariaat nemen alles wat belangrijk is met u door en geven u een advies op maat. De koffie staat voor u klaar.

Meer weten? Neem gerust contact op met een van onze medewerkers.