Overlijdensrisicoverzekering en hypotheek

Geen wet verplicht je een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar wanneer je een huis hebt gekocht en een hypotheek moet afsluiten om de koopprijs en kosten koper te betalen, zal de hypotheekverstrekker je toch meestal verplichten een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

 

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Deze verplichting geldt zeker wanneer je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), in 2018 tot een koopsom van 265.000 euro. Waarom? De hypotheekverstrekker heeft met een overlijdensrisicoverzekering de garantie dat je jouw hypotheekschuld aflost, ook wanneer je overlijdt. Maar ook voor jezelf biedt een overlijdensrisicoverzekering zekerheid: jijzelf, je partner of kind kan namelijk in het huis blijven wonen, ook in het geval van overlijden.

[su_spacer size=”10″]Financiering

Nadat kopers en verkopers bij mij aan tafel hun handtekening hebben gezet onder de leveringsakte, vraag ik de kopers altijd nog even te blijven zitten voor de financiering van hun droomhuis. Soms zie ik dan verschrikte gezichten. Logisch, want het afsluiten van een hypotheek is vaak een moeizaam traject dat menigeen stress en slapeloze nachten bezorgd heeft.

[su_spacer size=”10″]Overlijdensrisicoverzekering op maat

Vaak valt me in deze gesprekken op dat veel kopers niet weten voor welk bedrag ze zijn verzekerd en waarom. Of waarom slechts één van hen is verzekerd. Dat is jammer. Immers: een goed en op maat afgesloten overlijdensrisicoverzekering is heel belangrijk en kan een hoop ellende voorkomen. Daarom leg ik je in deze blog graag uit waar je bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering op moet letten.

Bezuinig niet op de premie die je moet betalen voor je overlijdensrisicoverzekering.
Ik hoor regelmatig dat klanten wordt geadviseerd om maar de helft (of zelfs veel minder!) van de hypotheekschuld te verzekeren, omdat de langstlevende partner makkelijk met zijn/haar inkomen de hypotheeklasten kan dragen. Dat is geen goed advies. Misschien kan jij of je partner niet meer fulltime werken als een van jullie wegvalt. Bijvoorbeeld als je (jonge) kinderen hebt is dat maar de vraag. En wat dacht je van de dure kinderopvang?

Voor een paar euro per maand meer kun je makkelijk het hele bedrag verzekeren. Zeker als je jong bent, is de premie namelijk heel laag. Er zijn genoeg vergelijkingssites waarop je kunt zien hoeveel premie je moet betalen als je de hele hypotheekschuld wilt verzekeren.

Sluit als het mogelijk is een losse overlijdensverzekering af naast de verplichte aan de hypotheek gekoppelde overlijdensrisicoverzekering.
Het is vaak namelijk helemaal niet verstandig om de hele hypotheekschuld af te lossen met de overlijdensrisicoverzekering, zeker niet als je jong bent en binnen een paar jaar na het afsluiten van de hypotheek komt te overlijden.

Het gevolg is namelijk dat je de hypotheekrenteaftrek voor de afgeloste schuld voor altijd kwijt bent. Ook als je een nieuw huis koopt. En dat is niet handig, want de hypotheekrente aftrek is nog altijd een van de mooiste subsidies die de overheid verstrekt.

[su_spacer size=”10″]Heeft u nog vragen?

Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Wij adviseren je graag.