trouwen

 

Samenlevingscontract.

Als u niet wilt trouwen of een geregistreerd parnerschap wilt aangaan, maar wel wilt samenwonen, dan is het zeer verstandig om een samenlevingscontract af te sluiten. In een samenlevingscontract kunt u vastleggen hoe de kosten van de huishouding worden verdeeld en wie de huur of de hypotheekrente betaalt. Maar ook de aanwijzing van elkaar als partnerpensioengerechtigde kan worden vastgelegd. U hebt namelijk niet automatisch recht op pensioen als u niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.

Met een samenlevingscontract profiteert u van diverse voordelen. Onder meer hebt u recht op een grote belastingvrijstelling (erfbelasting) bij overlijden, die op dit moment ruim 600.000,-- bedraagt. Daarnaast krijgt u recht op partnerpensioen en profiteert u vaak van secundaire arbeidsvoorwaarden van uw werkgever.

De meeste instanties (werkgevers en pensioenfondsen bijvoorbeeld) stellen als voorwaarde dat er een notarieel samenlevingscontract is.

Een veel gestelde vraag is of het nodig is om naast een samenlevingscontract een testament op te laten stellen.

Als er (nog) geen kinderen zijn en geen van beiden persoonlijke bezittingen heeft, dan zou u voorlopig kunnen volstaan met een samenlevingscontract.

In een zogenaamd verblijvingsbeding kunt u namelijk vastleggen, dat de gezamenlijke bezittingen bij overlijden naar de langstlevende gaan.

Met dit verblijvingsbeding voorkomt u dat de wettelijke erfgenamen (dat zijn ouders en eventuele broers en zussen, als er nog geen kinderen zijn) aanspraak maken op de helft van uw gezamenlijke bezittingen, zoals bijvoorbeeld een gezamenlijk huis.

Meer informatie over de "ins en outs" van een samenlevingscontract? Neem contact met ons op.

 

Contact

tel: 076 - 523 2700
Op dit moment (17:55 uur) zijn wij: