trouwen

 

Geregistreerd Partnerschap.

Het geregistreerd parnerschap is bedoeld voor mensen die niet willen trouwen, maar hun relatie wel juridisch willen regelen.

Zowel een man en een vrouw, als twee vrouwen of twee mannen kunnen in Nederland een geregistreerd parnerschap aangaan.

Het geregistreerd partnerschap en het huwelijk zijn gelijkwaardig.

Toch is er ten aanzien van de (familierechtelijke) relatie met de kinderen een belangrijk verschil.

Bij een geregistreerd partnerschap ontstaat er alleen een familierechtelijke band tussen moeder en kind. Als de vader van het kind die familierechtelijke band tussen hem en het kind wil, moet hij het kind erkennen. Dat kan de vader ook voor de geboorte doen.

Erkenning kan zowel bij de ambtenaar van de burgerlijke stand als bij de notaris.

Na de erkenning krijgt de vader automatisch ook het ouderlijk gezag over het kind.

Dat is anders in een samenwoonrelatie waarin de vader nog, los van de erkenning, het gezag dient aan te vragen bij de rechtbank.

Net als bij een huwelijk geldt bij het einde van een geregistreerd parnerschap dat de financieel meest draagkrachtige partner een alimentatieplicht heeft ten opzichte van de andere partner.

Partnerschapsvoorwaarden.

Net als bij een huwelijk geldt bij een geregistreerd partnerschap, dat er een gemeenschap van goederen ontstaat:alle bezittingen en schulden worden gemeenschappelijk.

Als u die gemeenschap van goederen niet wenst dan kunt u door het aangaan van partnerschapsvoorwaarden daarvan afwijken.

Omdat partnerschapsvoorwaarden hetzelfde (kunnen) inhouden als huwelijkse voorwaarden verwijzen wij u voor meer informatie naar de rubriek trouwen.

Wilt u meer informatie ontvangen, neem dan contact met ons op.

Wij sturen u dan een checklist toe voor uw parnerschapsvoorwaarden.

 

Contact

tel: 076 - 523 2700
Op dit moment (17:56 uur) zijn wij: