te koop

 

HYPOTHEEK

U hebt een huis gekocht!

Dat betekent meestal dat binnen een paar weken een goede hypotheek moet worden geregeld.

Wat is een hypotheek?

Anders dan voor een gewone lening wordt bij het afsluiten van een hypotheek het huis als onderpand gebruikt. Dat betekent dat de bank u kan dwingen het huis te verkopen, wanneer u de hypotheekrente niet meer kan betalen.

Voorbehoud financiering.

Als in het koopcontract een voorbehoud voor de finaciering is opgenomen dan hebt u nog een aantal weken de tijd om de hypotheek rond te krijgen. Wanneer dat niet lukt moet u op tijd een bewijsbaar stuk van de bank of financier overleggen aan de verkoper, dat u de financiering niet hebt kunnen rondkrijgen.

Doet u dat niet dan kan de verkoper u houden aan het koopcontract en bent u een boete kwijt aan de verkoper van doorgaans 10 % van de koopprijs!

Tip:zorg dat u ruim de tijd neemt voor het regelen van uw hypotheek.

Als u of uw tussenpersoon zich kwaad maakt kan een hypotheek in twee weken geregeld zijn, maar als het tegenzit is zes weken nog te kort.

Meerdere ijzers in het vuur.

Tenzij u een ervaren huizenkoper bent en u tevreden bent over uw bank en/of tussenpersoon, doet u er verstandig aan bij minstens twee banken een hypotheekofferte aan te vragen.

Kan iedereen een hypotheek aanvragen?

In principe kan iedereen een hypotheek aanvragen, maar is er een aantal criteria waaraan je voor de bank moet voldoen.

A. U moet meerderjarig zijn. (of ouders moeten meetekenen);

B. U moet een vaste baan hebben of uw werkgever moet verklaren dat u dat vaste dienstverband krijgt bij ongewijzigde omstandigheden;

C. Uw inkomen moet voldoende zekerheid bieden dat u rente en aflossingen zult kunnen blijven betalen;

D. Uw BKR-registratie dien schoon te zijn. Wanneer u meerdere achterstandsmeldingen achter uw naam hebt staan, wordt het verkrijgen van een hypotheek lastig, zeker als u weinig of geen eigen geld hebt. (Klik voor meer informatie op: www.bkr.nl)

Kiezen uit verschillende offertes

Het is best lastig verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Het rentepercentage zegt niet alles. Of u de rente aan het begin van de maand moet betalen of aan het eind maakt nogal een verschil. Zorg er in elk geval voor dat u precies weet welke maandlasten u heeft.

 

Contact

tel: 076 - 523 2700
Op dit moment zijn wij gesloten (18:02 uur)